Close

Onderdeel van Ampire Vastgoedgroep

Bel 0090900900 | Bel me terug

Uitspraak Raad van State “verkameringsbeleid” in Nijmegen

Nijmegen is een welbekende studentenstad. Er studeren ruim 43.994 studenten in Nijmegen, waarvan er 20.874 ook in Nijmegen wonen. Voor al deze studenten is dus een huisvesting nodig. Dit zorgt in sommige gevallen voor veel overlast. Daardoor voerde de gemeente Nijmegen een streng beleid tegen het ombouwen van gewone woningen naar studentenwoningen. Vanaf 2018 was het zelfs in bepaalde wijken en buurten in Nijmegen verboden om te “verkameren”, het ombouwen van huizen naar studentenhuizen.

Vanaf 2018 stelde de gemeente Nijmegen in dat er voor het verkameren een vergunning nodig was, om zo de overlast van de studentenhuizen te beperken en de leefbaarheid te waarborgen. De raad van state heeft de gemeente Nijmegen hierbij gewezen op het feit dat dit niet gegrond is. De raad van state geeft aan dat de gemeente Nijmegen niet zomaar een vergunningsplicht mag invoeren, met als enige reden de leefbaarheid. De leefbaarheid mag wel worden meegewogen maar niet gelden als enig criterium.

Wat mag dan wel? De gemeente Nijmegen mag alléén een vergunningsplicht instellen als dit negatieve gevolgen heeft voor het woningtekort in de gemeente. Wanneer een woning wordt omgebouwd tot kamers, heeft dit gevolgen voor het reguliere woningaanbod, met als gevolg dat er een woningtekort in de stad ontstaat. Volgens de raad van state heeft de gemeente Nijmegen alleen een woningtekort aan kunnen tonen bij woningen onder de €325.000,-. Dit betekent dat de gemeente Nijmegen een vergunningplicht in mag stellen voor woningen die een WOZ-waarde onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vertegenwoordigen. In 2021 lag de Nationale Hypotheek Garantie grens op €325.000,- en in 2020 lag deze grens op €310.000,-. Dit betekent dat panden vanaf €325.000,- vanaf heden weer vergunningsvrij omgebouwd mogen worden tot studentenhuizen. Dit zal zo blijven totdat de gemeente Nijmegen aan kan tonen dat deze schaarste ook speelt onder de duurdere panden. Hier ligt een grote, al dan niet onmogelijke, taak voor de gemeente. Tot die tijd kunnen door de uitspraak van de Raad van State duurdere panden in de gemeente Nijmegen in iedere wijk weer verkamerd worden.

Ampire Vastgoedgroep

Wat betekent dit voor Ampire Vastgoedgroep? Dit betekent voor ons dat wij de panden die we ontwikkelen tot Urban City Apartments óók mogen gaan verkameren.

Ondanks dat deze keuze wellicht meer rendement met zich mee brengt past dit niet binnen de visie van Ampire Vastgoedgroep. Wij ontwikkelen onder het merk Ampire Residence, Urban City Apartments high-end appartementen met als doel starters en Young Professionals een kans te bieden op de krappe woningmarkt in Nijmegen. Hierbij staan leefbaarheid en de woonbalans centraal. In Nijmegen is het grootste tekort ontstaan op het gebied van startersappartementen, door deze toe te voegen aan de woningvoorraad beogen we bij te dragen aan een oplossing voor het woningtekort en de leefbaarheid. Wij gaan zelf met grote zorg met het vastgoed om en zoeken dan ook huurders die er nét zoals ons instaan. Bent u benieuwd óf geïnteresseerd in een van onze Urban City Apartments? Houdt dan onze socials in de gaten.

Instagram: @Ampirevastgoedgroep

Facebook: Ampire Vastgoedgroep

LinkedIn: Ampire Vastgoedgroep

YouTube: Ampire Vastgoedgroep

Deel dit artikel:

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van ons huidige aanbod? Volg ons dan nu op Instagram.