Close

Onderdeel van Ampire Vastgoedgroep

Bel 0090900900 | Bel me terug

Zelf je woning verkopen, waar moet je op letten?

Wil je je woning zelf verkopen? Dit is echt goed te doen, wij vertellen je hier welke punten daarbij belangrijk zijn. Twijfel je er nog over? Lees dan onze blog waarin wij de voor- en nadelen uitleggen van het verkopen van je woning met of zonder makelaar.

Wanneer je je woning gaat verkopen, houdt dan rekening met de volgende belangrijke punten:

  1. Promotie van je woning

Om je huis te verkopen is het belangrijk dat woningzoekenden weten dat je woning te koop is. Dat kan tegenwoordig prima via sociale media waar een groot publiek te vinden is. Daarnaast is de krapte op de woningmarkt momenteel zo groot, dat de voorwaarden om je eigen woning snel te verkopen perfect zijn. Het is in ieder geval belangrijk om goede foto’s te maken van de woning. Met de huidige smartphones is dit prima mogelijk, maar je kunt het natuurlijk ook met een professionele camera doen. Vervolgens is het belangrijk om een goede tekst te schrijven waarmee je woningzoekenden enthousiast kunt maken en dat kun je zelf het beste. Vervolgens is de marketing van jouw woning belangrijk. Denk hierbij aan online platformen als Facebook (Facebook-groepen), Instagram en LinkedIn. Daarnaast kan ook offline marketing erg interessant zijn. Denk hierbij aan buurt/wijkkranten, regiokranten, flyers bij de supermarkt en natuurlijk een ‘Te Koop’ bord bij je woning (dit kan ook al een A4 voor je raam zijn).

  1. Verkoopprijs

Een heel belangrijk punt is de verkoopprijs. Wat is jouw woning waard? Wat is het minimale bedrag wat je voor jouw woning wilt ontvangen? Je kunt hiervoor door een onafhankelijke taxateur een taxatierapport op laten  stellen. Daarnaast kun je ook op Funda kijken waarvoor soortgelijke woningen bij jou in de buurt te koop staan. Kijk daar eens naar de prijs per vierkante meter en pas dit toe op jouw huis. Bij het vergelijken van de woning is het belangrijk om te kijken naar de staat van onderhoud van de woning: is er al jaren niks aan gedaan of is alles kort geleden nog gerenoveerd? Ook is het aantal vierkante meters van belang want hoe groter de woning hoe lager over het algemeen de prijs per vierkante meter. Tot slot is ook de locatie belangrijk. Staat jouw huis in een heel gewilde wijk? Dan zal deze meer opleveren dan een woning in een minder populaire buurt. Wanneer je je hier goed op hebt voorbereid, ga je ook zelfverzekerder de onderhandeling in.

  1. Rechten en plichten

Zowel een koper als een verkoper heeft rechten en plichten. Als woningverkoper ben je verplicht om de potentiële kopers op de hoogte te stellen van alle bekende gebreken aan de woning. Denk hierbij aan lekkage, asbest, houtworm, funderingsproblemen, (onzichtbare) scheuren in muren of vloeren of rotte dakconstructies. Dit is erg belangrijk, want wanneer dit niet bekend is bij de kopende partij en zij komen hier later achter, dan is de kans groot dat jij als verkoper aansprakelijk wordt gesteld voor de kosten. Om zeker te weten dat je dit goed doet, kun je deze vragenlijst invullen: https://huizenbalie.nl/vragenlijst-verkoop-woning/

  1. Papierwerk

Wanneer je zelf je woning verkoopt moet je ook je eigen papierwerk regelen, zoals het koopcontract. Schrik hier niet van, er zijn genoeg hulplijnen die jou kunnen helpen bij het opstellen van een goed koopcontract. De consumentenbond heeft een model koopcontract opgesteld, dat je helemaal kunt finetunen naar jouw situatie. Ook vind je via deze link alle gegevens die je moet verzamelen voor de verkoop van je woning. Het is natuurlijk altijd mogelijk om een jurist mee te laten kijken met jouw koopcontract. Dan heb je wel zekerheid.

  1. Bezichtigingen

Als je eenmaal geschikte kandidaten hebt gevonden voor de bezichtigingen dan is het zaak deze goed voor te bereiden. Niet alleen de woning maar ook jezelf. Zorg ervoor dat de woning netjes is, lekker ruikt en er bijvoorbeeld bloemen op tafel staan. Dit zorgt voor een huiselijke sfeer waardoor een woningzoekende zich sneller op zijn gemak zal voelen. Daarnaast is het mentaal voorbereiden op de bezichtiging ook belangrijk. Wat soms onderschat wordt is dat de verkoop van je woning een heel emotioneel traject kan zijn, zeker wanneer je er lang hebt gewoond of veel waarde hecht aan de woning. Tijdens een bezichtiging kunnen mensen het onderling hebben over de mindere punten van jouw woning of over dingen die zij helemaal anders aan zouden pakken. Dit kan soms onprettig bij je overkomen en is niet altijd even makkelijk. Probeer je daarom te focussen op de positieve reacties die mensen hebben op jouw huis.

Wil jij jouw huis gemakkelijk en stressvrij verkopen? Neem dan contact op met Ampire Invest om de mogelijkheden te bekijken.

Deel dit artikel:

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van ons huidige aanbod? Volg ons dan nu op Instagram.