Close

Onderdeel van Ampire Vastgoedgroep

Bel 0090900900 | Bel me terug

WOZ-waarde, taxatiewaarde en verkoopwaarde: wat is het verschil?

Add Your Heading Text Here

Voor de aan- of verkoop van een huis krijg je te maken met verschillende woning-waardes. Denk hierbij aan de taxatie-, WOZ- en verkoopwaarde. Je komt ze alle drie tegen tijdens verschillende fases van het aankoopproces. Wat betekenen deze waardes en waarom zijn ze belangrijk?

Taxatiewaarde
Een taxatiewaarde wordt vastgesteld in een taxatierapport. In dat rapport staan de metrages, de staat van het onderhoud en de ligging van het pand vermeld. Die gegevens worden gebruikt om de taxatiewaarde van de woning vast te stellen. Deze waarde is voor de hypotheekverstrekker belangrijk, omdat aan de hand hiervan de hoogte van het te lenen hypotheekbedrag wordt bepaald. Als koper is het niet mogelijk meer te lenen dan de taxatiewaarde. Als de getaxeerde waarde lager is dan de vraagprijs, dan moet je het verschil zelf bijleggen. Overigens is het uitvoeren van een taxatie verplicht, anders kom je niet in aanmerking voor een hypotheekverstrekking bij de bank.

WOZ-waarde
De WOZ-waarde staat voor: Waardering Onroerende Zaken. Het is een fictieve waarde van een woning die door de gemeente wordt bepaald. Dit wordt gedaan door middel van een vergelijkingsmethode. Hiermee worden de verkoopprijzen uit voorgaande jaren van woningen in de buurt met elkaar vergeleken. In tegenstelling tot de taxatiewaarde, komt voor de berekening van de WOZ-waarde geen taxateur langs. De waarde die door de gemeente wordt vastgesteld is dus een geschatte marktwaarde. Hoe de woning is afgewerkt en wat de staat van onderhoud is, wordt niet meegenomen in die berekening.
Het gevolg hiervan is dat de WOZ-waardes door consumenten en bedrijfseigenaren vaak worden aangevochten, omdat de WOZ-waarde door de gemeente ook wordt gebruikt voor het berekenen van de onroerendezaakbelasting en rioolheffing. Ook wordt de waarde door de belastingdienst gebruikt voor het berekenen van het eigen woningforfait, de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en verhuurdersheffing. Dan is het dus belangrijk dat de WOZ-waarde zo laag mogelijk is.

Verkoopwaarde
De verkoper van de woning bepaalt samen met de makelaar de vraagprijs voor de te verkopen woning. Na bezichtigingen zullen potentiële verkopers een bod uitbrengen dat onder, exact op of boven de vraagprijs kan liggen. Het bedrag waarvoor de woning uiteindelijk wordt verkocht is de verkoopwaarde en dat is exclusief kosten koper (K.K.). Onder kosten koper vallen onder andere de notariskosten en overdrachtsbelasting.

Wil jij jouw huis gemakkelijk en stressvrij verkopen? Neem dan contact op met Ampire Invest om de mogelijkheden te bekijken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Hypotheek op je koopwoning

Vaak valt het kopen van een huis samen met het aanvragen van een hypotheek. Voor de meeste mensen is dit geen dagelijkse kost, maar een

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van ons huidige aanbod? Volg ons dan nu op Instagram.