Close

Onderdeel van Ampire Vastgoedgroep

Bel 0090900900 | Bel me terug

Hypotheek op je koopwoning

Vaak valt het kopen van een huis samen met het aanvragen van een hypotheek. Voor de meeste mensen is dit geen dagelijkse kost, maar een ingewikkeld proces met veel regels. Daarnaast gaat het meestal ook nog om een aanzienlijk geldbedrag.
Hieronder helpen we je alvast een beetje op weg in de wereld van de hypotheken. Bij het aanvragen van een hypotheek heb je in de regel de keuze uit twee verschillende soorten hypotheken, namelijk een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Er bestaat ook nog een aflossingsvrije hypotheek, maar die wordt slechts in uitzonderlijke gevallen nog verstrekt. Het nadeel van deze laatste hypotheekvorm is dat je gedurende de afgesproken periode niets aflost. Je betaalt alleen rente, dus wanneer de hypotheek afloopt zul je in één keer het hele geleende bedrag moeten aflossen.

Voor beide hypotheekvormen, annuïteit en lineair, bestaat je bruto maandlast altijd uit twee bedragen, namelijk het rentebedrag en de aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de looptijd meer af. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager. Wanneer je een hypotheek afsluit moet deze maximaal in 30 jaar worden afgelost.

Wanneer je de knoop hebt doorgehakt en je gaat je oriënteren op de woningmarkt, is het altijd verstandig om een gesprek in te plannen met een hypotheekadviseur, zelfs als je al eerder een huis hebt gekocht. De adviseur kijkt naar je huidige financiële situatie, bijvoorbeeld of er eigen geld aanwezig of dat een oude hypotheek moet worden afgelost of voortgezet. Samen kijken jullie naar een voor jou passend plan. Zo ga je goed voorbereid het koopproces in en kun je een hypotheekvorm vinden die het beste bij je past.

Het is zo ver, je hebt je droomhuis gevonden, het ligt binnen je budget en je bod is geaccepteerd. Nu kan het aanvragen van de hypotheek van start gaan. Allereerst vraag jij, of je adviseur, een offerte aan bij een door jou gekozen geldverstrekker. De geldverstrekker zal je dan een aanbod doen, waarin de rente en de hypotheeksom staan. Daarnaast is aangegeven welke documenten van jou nodig zijn om de aanvraag compleet te maken, bijvoorbeeld gegevens inkomen, huidige woning en van de aan te kopen woning.

Wanneer alles naar behoren is ingeleverd en goedgekeurd, kunnen de benodigde documenten worden ondertekend. Vervolgens zal de hypotheekaanvraag naar de notaris gaan, zodat de hypotheekakte, na ondertekening, kan worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Wanneer je de transportakte van je nieuwe woning hebt ondertekend en deze ook is ingeschreven in het Kadaster, ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning!

 

Deel dit artikel:

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van ons huidige aanbod? Volg ons dan nu op Instagram.