Close

Onderdeel van Ampire Vastgoedgroep

Bel 0090900900 | Bel me terug

Mijn woning met of zonder makelaar verkopen

Add Your Heading Text Here

Tijdens de voorbereiding op de verkoop van je woning, neem je de beslissing of je je woning met of zonder makelaar wilt verkopen. Deze keuze is voor velen een lastige en terwijl sommigen ook niet weten dat je je woning ook zonder makelaar kunt verkopen. Om je bij deze belangrijke keuze te helpen, geven wij je niet alleen voor- en nadelen van het verkopen zonder makelaar, maar geven we je ook tips om deze keuze makkelijker te maken.

Wat zijn nu de voordelen van het verkopen van je woning met makelaar?

  1. Funda

Een van de voordelen is het bereik dat een makelaar heeft. Een NVM-makelaar heeft namelijk toegang tot Funda, wat betekent dat jouw woning ook via Funda gepromoot wordt. Dit platform is echter exclusief voor NVM-makelaars en kan niet worden gebruikt als je zelf je woning verkoopt.

  1. Juridische kennis

Wanneer je je woning via een makelaar verkoopt heb je bepaalde rechten en plichten waar je als verkoper aan moet voldoen. Ook heeft de koper bepaalde rechten en plichten waar zij aan moeten voldoen. Deze rechten en plichten staan beschreven in het koopcontract, wat je van de makelaar krijgt aangereikt bij de verkoop van je woning. Doe je de verkoop zelf? Dan moet je ook zelf een koopcontract opstellen. Dat is lastig, maar er zijn gelukkig voldoende voorbeelden te vinden, o.a. op https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/bestaande-bouw/koopovereenkomst-tekenen#/

  1. Uit handen geven

Bij het verkopen van je woning kun je veel zaken, zoals promotie, bezichtigingen en onderhandelingen, uit handen geven. Dit kan veel tijd schelen, maar daardoor heb je zelf wel minder zicht op het proces. Je bent afhankelijk van de kennis en kunde van de makelaar en van de informatie die je vervolgens krijgt.

Naast bovenstaande voordelen van het verkopen met makelaar, heeft het verkopen zonder makelaar zeker ook voordelen.

  1. Kostenbesparing

Een van de belangrijkste redenen om je woning zonder makelaar te verkopen, zijn de kosten die je daarbij kunt besparen. Een makelaar verdient gemiddeld tussen de 0,85% tot 1,25% aan courtage van de gehele verkoopsom van jouw woning. Wanneer je van tevoren een waarde-indicatie of een taxatie van jouw woning laat afnemen, kun je zelf al een grove schatting maken van de kosten die je kunt besparen.

  1. Het heft in eigen hand

Wanneer je je woning verkoopt zonder makelaar, heb je volledig het heft in eigen hand. Je verzorgt zelf de promotie voor je woning, je beslist zelf wie er naar de bezichtiging komt en wanneer. Bovendien bepaal je zelf wat je tijdens de bezichtiging vertelt en wat je wilt vragen aan de potentiële kopers. Daarnaast heb jij ook het gehele onderhandelingstraject in eigen hand. Jij weet de waarde van jouw woning en dat kun jij perfect gebruiken tijdens de onderhandelingen.

  1. Soms een snel verkoopproces

Als je niet verkoopt via een makelaar dan sta je zelf in contact met de potentiële kopers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de makelaar waardoor de lijntjes kort zijn. Dit zorgt er voor dat het contact met kopers erg snel kan gaan en dit is weer bevorderlijk voor de snelheid van het verkoopproces. Je krijgt ook een betere persoonlijke indruk van de potentiële kopers. Jij bepaalt wie je je woning gunt en dan is het fijn om van hen een persoonlijke indruk te hebben.

Hopelijk kun je nu op basis van deze voor- en nadelen een goede keuze maken voor het verkopen van je woning met of zonder makelaar. Heb jij vragen of ben jij benieuwd welke voordelen het verkopen aan Ampire heeft? Neem dan contact op met info@ampireinvest.nl

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Hypotheek op je koopwoning

Vaak valt het kopen van een huis samen met het aanvragen van een hypotheek. Voor de meeste mensen is dit geen dagelijkse kost, maar een

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van ons huidige aanbod? Volg ons dan nu op Instagram.