Sinds 2008 is een energielabel bij de verkoop of verhuur van een pand verplicht. Wanneer je een woning gaat kopen/verkopen of huren/verhuren, zul je dus te maken krijgen met een energielabel. Het energielabel laat zien hoe zuinig een huis is en wat je kunt doen om het nog comfortabeler of energiezuiniger te maken. Dat is belangrijk want met een energiezuinige woning krijg je een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2 uitstoot.
Wanneer je je woning gaat verkopen moet je voor het verkrijgen van het label een energieadviseur inschakelen. De kosten voor een adviseur verschillen per bureau, maar de kosten voor een rapport bedragen ongeveer tussen de € 300- €500. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van de woning en de tijd die er voor nodig is om het rapport op te stellen. Via websites is het gemakkelijk zelf snel een prijsvergelijking tussen de verschillende bureaus te maken.
Als de afspraak is gemaakt zal een onafhankelijke energieadviseur bij je langskomen en een rapport opmaken van de woning. Dit rapport is specifiek voor jouw woning en dus uniek. In het onderzoek wordt o.a. gekeken naar de isolatie van dak, spouwmuren en vloeren. Daarnaast wordt gekeken naar de aanwezige installaties in jouw woning, zoals bijvoorbeeld de cv-ketel of warmtepomp, eventuele zonnepanelen en de staat waarin deze verkeren.
Naast deze punten wordt er bij het opmaken van het rapport ook rekening gehouden met de mate waarin jouw woning reageert op warmte en kou. Omdat de klimaatomstandigheden steeds extremer worden is dat ook een belangrijk punt. Wordt de warmte van buiten lang vast gehouden en stijgen daardoor de binnentemperaturen snel? Dan is dat niet bevorderlijk voor het leefklimaat in de woning.
Deze gegevens vormen samen het energierapport van jouw woning. Aan het toegekende energielabel, klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) kun je zien hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen en welke energieverbeteringen ze zelf nog aan zou kunnen brengen.