Bij een echtscheiding gaat de woning naar de eigenaar. Maar wie de eigenaar is wordt bepaald door de situatie. Als je allebei eigenaar bent dan moet je de woning verkopen of verdelen. Het is dus belangrijk te bepalen wie de eigenaar is.
Als er huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden bij een partnerschap) bij een notaris zijn afgesloten, dan kan daarin zijn vastgelegd wie de eigenaar is of wie er na een scheiding in de woning mag blijven wonen.
Als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen, dus zonder huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden, dan ben je allebei eigenaar van de woning. Dat geldt ook als één van beiden de woning kocht vóór het huwelijk. Wees je ervan bewust dat je in dat geval ook allebei verantwoordelijk bent voor het betalen van de hypotheek. Dus als één van beiden niet betaald dan blijft de ander verantwoordelijk voor alle ontstane schuld(en).
Is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen en zijn er geen huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden? In dat geval is de woning van beiden als de woning werd gekocht vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap of als een van beiden de woning kocht tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. In het geval dat één van beiden de woning kocht vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan is die persoon de eigenaar.
In welke situatie je ook zit, maak in ieder geval goede afspraken en leg deze vast in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Als je er samen niet uitkomt, neem dan een mediator in de arm die samen met jullie helpt een oplossing te vinden. Als dat ook niet lukt kan de advocaat van de ene partij afspraken maken met de advocaat van de andere partij. Mocht ook dat niet lukken dan zul je een rechter een uitspraak moeten laten doen.
Je kunt de woning verdelen, verkopen of allebei eigenaar blijven. Als je de woning gaat verdelen dan moeten de woning en de hypotheek op naam komen van de persoon die er blijft wonen. Hier moet de bank wel mee akkoord gaan. Is er sprake van overwaarde, dan moet de blijvende partner de helft daarvan betalen aan de vertrekkende partner. Is er sprake van een restschuld, dan moet de vertrekkende partner daarvan de helft betalen aan de blijvende partner.
Als je beiden besluit de woning te verkopen dan kun je de winst na verkoop verdelen. Blijft er een restschuld over dan blijf je allebei hoofdelijk verantwoordelijk voor de schuld, die door de bank kan worden opgeëist.
Wil of kun je het huis niet verkopen dan kun je allebei afspraken maken over wie er blijft wonen en wie de hypotheek betaald. Realiseer je dat de bank niets met deze afspraken te maken heeft en bij een scheiding alsnog van allebei kan eisen dat de hele hypotheekschuld wordt betaald.
Wil jij jouw huis gemakkelijk en stressvrij verkopen? Neem dan contact op met Ampire Invest om de mogelijkheden te bekijken.