Als de laatste ouder is overleden en er is sprake van een eigen huis dan komen er tijdens het rouwproces al heel veel vragen op je af. Een belangrijke vraag die beantwoord moet worden is wat je met het huis gaat doen. Ga je er zelf in wonen of ga je het verkopen? In het laatste geval kan het prettig zijn om zo veel mogelijk rompslomp rond de verkoop uit handen te geven. Ampire Invest kan je hierbij van dienst zijn. Maar eerst zetten we even voor je op een rijtje waar je allemaal tegenaan kunt lopen.
Als je een huis erft kunnen daar financiële risico’s aan zitten. Als de hypotheeklening hoger is dan de waarde van de woning kun je er een verlies op lijden. In dat geval is het beter de erfenis beneficiair te aanvaarden, zodat je eventuele schulden niet uit eigen zak hoeft te betalen. Controleer ook altijd of er een overlijdensverzekering is afgesloten waarmee een deel van de hypotheekschuld kan worden afgelost.
Als je een woning erft, krijg je te maken met erfbelasting, Deze wordt geheven op basis van de WOZ-waarde van de woning. Mocht je het niet eens zijn met die waarde, dan kun je daar als nieuwe eigenaar bezwaar tegen aantekenen. Kijk ook of er sprake is van vrijstellingen erfbelasting. Voor een kind of kleinkind is dat bijvoorbeeld €21.559 (2022). Over dit bedrag wordt dan geen belasting geheven. Houd er rekening mee dat een huis binnen acht maanden moet worden verkocht.
Als er meerdere erfgenamen zijn dan zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor de verdeling van het huis. Zijn er geen meningsverschillen dan wordt het huis verkocht en de opbrengst verdeeld. Dit gebeurt op basis waarvan iedereen wettelijk recht op heeft of aan de hand van wat is vastgelegd in het testament.
Zijn er wel onderlinge meningsverschillen dan kan er gekeken worden naar het uitkopen van andere erfgenamen. Als dat niet lukt dan kan er door middel van gesprekken geprobeerd worden eruit te komen. Uiteindelijk blijft er een gang naar de rechtbank voor een uitspraak over.