Close

Onderdeel van Ampire Vastgoedgroep

Bel 0090900900 | Bel me terug

Courtage betalen: is het nodig?

Courtage is de vergoeding die u betaalt aan een makelaar op het moment dat hij of zij uw huis verkoopt. Dit bedrag kan oplopen tot in de duizenden euro’s. Maar hoe wordt die courtage bepaald? En – misschien nog belangrijker – is het altijd nodig om courtage te betalen?


Als u een huis verkoopt met behulp van een makelaar, betaalt u voor deze bemiddelingswerkzaamheden een vergoeding aan de makelaar. Dit ‘loon’ wordt ook wel courtage genoemd en staat (meestal) los van de overige bedragen die bij de verkoop komen kijken zoals kosten voor fotografie, styling en advertentiekosten. Ook de kosten koper worden apart verrekend.

Soms wordt er een vast courtagebedrag afgesproken tussen makelaar en verkoper, maar meestal vraagt de makelaar een percentage van de verkoopprijs als vergoeding. Dit percentage kan variëren van 1 tot 2,5% en is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De actuele huizenmarkt in een regio; Is er veel vraag naar koopwoningen of niet? Worden woningen snel verkocht? Hoe hoog zijn de prijzen? Hoeveel moeite moet de makelaar er voor doen?
  • De concurrentie; Als er veel makelaars actief zijn in een bepaalde regio, concurreren zij vaak op prijs. Met andere woorden: ze rekenen een lager percentage courtage dan de concurrenten.
  • Het soort woning; Is de woning makkelijk verkoopbaar? De markt voor een villa is kleiner dan die voor een standaard gezinswoning. Een kant-en-klaar of turnkeyhuis verkoopt makkelijker dan een opknapper. De makelaar zal zijn courtage aanpassen als hij meer moeite moet doen om een woning goed en snel te verkopen.

Courtagekosten

Al met al kunnen de courtagekosten oplopen tot in de duizenden euro’s. Niet onterecht, want een makelaar verzet achter de schermen veel werk en kan met zijn kennis, netwerk en ervaring veel voor u betekenen.

Toch is het ook begrijpelijk dat veel mensen eerst kijken of hun woning ook op een andere manier verkocht kan worden. Tegenwoordig is dat namelijk makkelijker dan vroeger. Dankzij internet is de huizenmarkt een stuk transparanter en het bereik van verkopers is gegroeid. De zelfverkoper is niet meer uitsluitend afhankelijk van de lokale markt.

Directe verkoop

Bovendien hoeft een woning niet altijd aan een particulier verkocht te worden. Makelaars verkopen ‘grotere’ huizen regelmatig aan professionele kopers omdat ze geen particuliere kopers kunnen vinden. Zelf verkopen aan een professionele koper, zoals Ampire Invest, is daarom een serieuze optie. Bij een directe verkoop worden in ieder geval de makelaarskosten en overige benoemde kosten bespaard. 

Kortom: een makelaar kan veel voor u betekenen, maar u bent niet verplícht om er een in de arm te nemen. Bepaal zelf eerst of dit van toegevoegde waarde is in uw situatie en vergelijk de verschillende opties. Het kan u zomaar een paar duizend euro schelen!

Deel dit artikel:

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van ons huidige aanbod? Volg ons dan nu op Instagram.