Close

Onderdeel van Ampire Vastgoedgroep

Bel 0090900900 | Bel me terug

Waardebepaling of taxatie?

De termen waardebepaling en taxatie worden regelmatig gebruikt als het gaat om de koop of verkoop van vastgoed. Beide lijken over hetzelfde te gaan, namelijk de waarde van uw huis, maar dat is niet helemaal waar. Dus wat is nou eigenlijk het verschil en wanneer kies je voor een waardebepaling en wanneer voor een taxatie?


Waardebepaling huis

Een waardebepaling is een ruwe schatting van de waarde van uw woning op dat moment. Hierbij wordt gekeken naar het soort woning, de kadastrale gegevens, de plaats en straat waar uw huis staat en de woningmarkt binnen die regio. Met een algemene waardebepaling krijg je snel en – ook niet onbelangrijk – vaak gratis een globaal beeld van de mogelijkheden en (on)mogelijkheden als het gaat om de verkoop of koop van een huis. Snel duidelijkheid dus. Máár… Voor het afsluiten van een hypotheek heeft u toch echt een taxatierapport nodig.

Waarom laten mensen dan toch een waardebepaling doen? Nou, bijvoorbeeld om de volgende redenen:

  • U wilt uw huis zelf verkopen, maar vindt het bepalen van een vraagprijs lastig.
  • U wilt weten of u overwaarde op uw woning heeft.
  • U heeft een huis geërfd en bent benieuwd naar de actuele waarde van deze woning.
  • U heeft uw droomhuis gezien en wilt weten of u die kunt betalen als u uw huidige huis verkoopt.
  • Of u heeft uw droomhuis gezien en wilt weten of de vraagprijs reëel is.

In al deze gevallen biedt een waardebepaling snel duidelijkheid.

Taxatie huis

Maar, zoals gezegd, in sommige gevallen is een taxatierapport nodig. Bijvoorbeeld als u gedetailleerde gegevens nodig heeft. Of om een hypotheek aan te vragen. Of als u wilt onderhandelen met de bank over de hoogte van uw hypotheek. Want waar bij een waardebepaling alleen naar algemene kenmerken gekeken wordt, heeft de taxateur een flink grotere checklist met zaken die de waarde van uw woning bepalen.

Naast de locatie, kadastrale gegevens, het aantal vierkante meters en het type woning, kijkt de taxateur namelijk ook naar de staat van het onderhoud, in welk jaar de cv-ketel is vervangen, energiebesparende maatregelen die genomen zijn, of u heeft aangebouwd en/ of u misschien onlangs de badkamer en keuken heeft vernieuwd. Het enige waar een taxateur níet naar kijkt, is de bouwkundige staat van een huis. Dat doet de bouwkundig adviseur.

Makelaar vs. Taxateur

Tot slot nog één belangrijk verschil: een waardebepaling wordt meestal uitgevoerd door een makelaar, iemand die uitgaat van zijn kennis en ervaring maar die niet noodzakelijkerwijs een diploma heeft voor het keuren van een huis. Een taxatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerd en beëdigd taxateur. Niet gek dus dat daar ook voor betaald moet worden. De kosten voor een taxatierapport kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. In sommige gevallen worden taxaties trouwens wel gratis aangeboden. Bijvoorbeeld wanneer Ampire Invest uw woning koopt.

Waarschijnlijk is de keus nu voor u een stuk duidelijker. Heeft u snel duidelijkheid nodig over de waarde van uw huis? Kies dan voor een waardebepaling. Heeft u officiële cijfers nodig voor bijvoorbeeld een financiële instelling zoals de bank? Dan kiest u voor een taxatierapport van een beëdigd taxateur.

Deel dit artikel:

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van ons huidige aanbod? Volg ons dan nu op Instagram.