Close

Onderdeel van Ampire Vastgoedgroep

Bel 0090900900 | Bel me terug

 Huurpuntentelling 

In Nederland wordt verschil gemaakt tussen de sociale huursector en de vrije huursector. Wanneer een woning in de vrije huursector valt, wil dat zeggen dat deze boven de liberalisatiegrens (de bovengrens voor het ontvangen van huursubsidie) uit komt. In dat geval mag je als verhuurder voor die woning ieder bedrag vragen wat je wilt. Wanneer een woning of appartement onder de liberalisatiegrens zit, dan valt deze binnen de sociale huursector. Dit wordt bepaald door een puntenstelsel dat is opgezet door de overheid. De huurcommissie, een door de overheid ingestelde onafhankelijke commissie, draagt zorg voor deze huurpuntentelling.

 

Het aantal punten dat een woning of appartement krijgt toegewezen, zegt iets over de kwaliteit van de woning. Er wordt bijvoorbeeld een verschil gemaakt tussen een zelfstandige of een onzelfstandige woonruimte. Een onzelfstandige woonruimte wil zeggen dat bijvoorbeeld een badkamer, toilet of keuken gedeeld moet worden. Vrijwel alles aan de woning of het appartement is punten waard. Zo zijn de vierkante meters van de vertrekken punten waard, per vierkante meter woonruimte ontvang je 1 punt. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen woonruimte en overige ruimten. Zo worden bijvoorbeeld voor een hal en een gang geen punten geteld, maar voor een wasruimte of berging 0,75 punten per vierkante meter. De vierkante meters leveren over het algemeen het hoogste aantal punten op. Daarnaast zijn WOZ-waarde en het Energielabel erg belangrijk om hoog te kunnen scoren op de puntentelling. Bij het Energielabel wordt gekeken naar de grootte van de woning, er wordt een onderscheid gemaakt tussen woningen kleiner dan 25m2, tussen de 25 en de 40m2 en boven de 40 m2.

 

Overige zaken die wel punten opleveren, maar in verhouding een stuk minder dan bij de hiervoor genoemde zaken, zijn verwarming, keuken, badkamer en buitenruimte. Het maakt een verschil uit of de vertrekken in de woning verwarmd zijn of niet. Een vertrek wil zeggen een woonkamer met keuken, een slaapkamer of een badkamer. Is er sprake van een verwarmd vertrek? Dan krijg je daar 2 punten voor. Voor overige vertrekken die verwarmd zijn, zoals bijvoorbeeld een wasruimte, krijg je 1 punt. Voor de keuken krijg je punten voor de voorzieningen, zoals de inbouwapparatuur (vaatwasmachine, oven/magnetron, koel-vriescombinatie, afzuigkap). Ook de lengte van het aanrechtblad, de kasten en de kookplaat kunnen punten opleveren, maar in sommige gevallen gaat dit maar om 0,25 punt. Bij de badkamer leveren ook alle voorzieningen, zoals een designradiator, kastje met ingebouwde wastafel, toilet, en ook extra wandtegels, punten op. Bij de buitenruimte kun je naast punten verdienen ook punten verliezen. Heeft een woning geen eigen buitenruimte? Dan verlies je bijvoorbeeld al 5 punten. Tenslotte zijn er ook nog punten te verdienen wanneer het een zorgwoning betreft.

 

Kom je na deze puntentelling niet boven de 145 punten? Dan valt de woning binnen de sociale huursector. In dat geval dient precies het bedrag gevraagd te worden dat door de huurpuntentelling wordt aangegeven. 

 

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van ons huidige aanbod? Volg ons dan nu op Instagram.