Een huis erven: lust of last?
Het lijkt misschien mooi, een huis erven van uw dierbaren. Maar lang niet altijd is een geerfde woning de pleister op de wonde van het verdriet. Sterker nog, erfgenamen moeten soms met zoveel zaken rekening houden dat een woning erven eerder een last is dan een lust.
Na het overlijden van een dierbare kan het een schrale troost zijn dat er in ieder geval nog een erfenis te verdelen is. Een spaarpotje, antieke sieraden en een huis vol tastbare herinneringen zijn bewaard gebleven en verzachten nog enigszins de pijn.
Of toch niet?
Want de sieraden zijn niets meer waard, het spaarpotje is al verdampt op het moment dat de factuur van de uitvaartondernemer op de mat valt en de tastbare herinneringen blijken gedateerde, zware meubels te zijn die niemand wil hebben. Bovendien rust er nog een hypotheek op het huis, waardoor de nabestaanden worden opgezadeld met hoge kosten of zelfs een restschuld.
Helaas is dit voor veel erfgenamen de realiteit waar ze mee te maken krijgen na het overlijden van bijvoorbeeld een (groot)ouder. Tijd om te rouwen is er bijna niet, want er moeten veel zaken geregeld worden. Waaronder de verkoop van het huis.
Een snelle verkoop is om meerdere redenen aan te raden:
- Erfbelasting
Probeer in ieder geval het huis te verkopen voor u er erfbelasting over moet betalen. Acht maanden na het overlijden moet u hier aangifte van doen. Als het huis dan niet verkocht is, betaald u belasting over een bedrag dat vastzit in het huis en niet op uw bankrekening staat.
- Langdurige leegstand
Als een huis leegstaat, gaat de conditie ervan snel achteruit. Maar vaak betaald u wel een hoop zaken door zoals de hypotheek, gemeentelijke kosten en verzekeringen. In sommige gemeentes is langdurige leegstand zelfs verboden.
- Problemen met huurders
U kunt er voor kiezen om de tijd tot verkoop te overbruggen met huurders. Dat dekt in ieder geval de kosten. Maar huurders kunnen ook zorgen voor extra problemen. Bijvoorbeeld als ze weigeren te vertrekken op het gewenste moment of als ze – op zijn zachtst gezegd – slordig omgaan met uw bezit. Bovendien blijft u verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning.
- Vermogensbelasting
Als het huis niet verkocht wordt, valt het onder uw inkomen. Dit kan financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor uw eventuele huurtoeslag, maar ook voor de belasting die u over dit ‘inkomen’ betaald. Als u niet in de geërfde woning woont, valt deze namelijk in Box 3, inkomen uit sparen en beleggen. Kortom: u moet dan vermogensbelasting betalen. - De erfenis verdelen
Als er meerdere erfgenamen zijn, bijvoorbeeld omdat u broers en zussen heeft, kan het prettig zijn om de erfenis relatief snel te verdelen. De praktische zorgen, gecombineerd met het verdriet kunnen de onderlinge verhouding op scherp zetten. Een vlotte afhandeling van de erfenis maakt dat u weer samen naar de toekomst kunt kijken.
Dus als u niet zelf in uw geërfde huis gaat wonen, kunt u maar beter zorgen dat de woning snel verkocht wordt. Anders wordt niemand er beter van. Behalve misschien de belastingdienst…